Bu Yazıda Sanallaştırma (Virtualization) Nedir, Type 1 ve Type 2 Hypervisor, Neden Sanallaştırma Kullanmalıyız, Bulut Bilişim (Cloud Computing), Bulut Bilişimin Beş Temel Özelliği, Üç Hizmet Modeli, Dört Dağıtım Modeli ve Genel Buluta (Public Cloud) Bağlanma Yöntemleri Hakkında Bilgi Edineceğiz.
Server Hardware
Cisco, Daha Çok Ağ Cihazları (Router, Switch, Firewall) ile Bilinmesine Rağmen UCS (Unified Computing System) gibi Server Donanımı da Sunar.
Cisco UCS Server Örnekleri:
Data Center'a Giderseniz Bunun gibi Server'lar ile Dolu Raflar Görürsünüz.
Cisco Bu Server Donanımlarını Sunsa da En Büyük Server Donanımı Satıcıları Dell EMC, HPE (Hewlett Packard Enterprise) ve IBM'dir. Ancak Başka Birçok Büyük Satıcı da Var.
Servers before Virtualization
Sanallaştırmadan Bahsetmeden Önce Server'ların Sanallaştırma Olmadan Nasıl Çalıştığını Görelim.
Sanallaştırmadan Önce Fiziksel Server ile İşletim Sistemi Arasında Birebir İlişki Vardı.
Yukarıdaki Resimde Server Donanımı Üzerinde Çalışan Tek Bir İşletim Sistemi Var ve Bu İşletim Sisteminde Web Server, E-Posta Server gibi Servisler Sağlayan Uygulamalar Çalışıyor.
Sanallaştırmadan Önce Web Server, E-mail Server, Database Server, vb. için Ayrı Ayrı Fiziksel Server'lar Kullanılıyordu. Tüm Servisler / Uygulamalar Tek Bir Fiziksel Server'da, Tek Bir İşletim Sisteminde de Çalışabilir, Ancak Bu İyi Bir Fikir Değildir. Çünkü Uygulamalar Birbirinden İzole Değilse, Tek Bir Uygulamadaki Sorun Diğer Tüm Uygulamaları Etkileyebilir.
Uygulama Başına Bir Fiziksel Server Kullanmak Birçok Nedenden Dolayı Verimsizdir:
- Fiziksel Server Pahalıdır ve Alan, Güç gibi İhtiyaçları Vardır.
- Fiziksel Server'daki Donanım Kaynakları (CPU, RAM, Storage, NIC) Genellikle Az Miktarda Kullanılır. Yani Kaynaklar Genellikle Tam Kapasitede, Verimli Olarak Kullanılmaz.
Virtualization (Type 1 Hypervisor)
Sanallaştırma, Birden Çok İşletim Sisteminin Tek Bir Fiziksel Server'da Çalışmasına İzin Vererek Donanımın İşletim Sistemi ile Olan Bire Bir İlişkisinin Kesilmesini Sağlar.
Server Donanımı Üzerinde Kendi CPU'su, Belleği, Ağ Portu ve Depolaması Olan ve Bir Fiziksel Bilgisayar Sistemi Olarak İşlev Gören Sanal Ortama VM (Virtual Machine) Adı Verilir.
Her VM Kendi İşletim Sistemini Çalıştırır ve Hepsi Aynı Server Donanımı Üzerinde Çalışıyor Olsalar Bile VM'ler Bağımsızdır, Birbirlerinden İzole Olarak Çalışırlar.
Yukarıdaki Resimde Tek Bir Fiziksel Server Üzerinde Üç adet VM Çalışıyor.
Hypervisor, Donanım Kaynaklarını (CPU, RAM, vb.) Yönetmek ve VM'lere Tahsis Etmek için Kullanılır.
Hypervisor = VMM (Virtual Machine Monitor)
Doğrudan Donanım Üzerinde Çalışan Hypervisor Tipine Type 1 Hypervisor Denir. Örnekler: VMware ESXi, Microsoft Hyper-V, KVM
Yukarıdaki Şema, Type 1 Hypervisor Örneğidir. Hypervisor Doğrudan Donanımın Üzerinde Çalışıyor.
Type 1 Hypervisor = Bare-Metal Hypervisor
Type 1 Hypervisor = Native Hypervisor
Type 1 Hypervisor, Data Center Ortamlarında Kullanılır. Çünkü Hypervisor Doğrudan Donanım Üzerinde Çalışır ve Daha Az Kaynak Gerektirir.
Virtualization (Type 2 Hypervisor)
Type 2 Hypervisor, İşletim Sisteminde Bir Program Olarak Çalışır.
Örnekler: VMware Workstation, Oracle VirtualBox
Doğrudan Donanım üzerinde Çalışan İşletim Sistemine Host OS, VM'de Çalışan İşletim Sistemine ise Guest OS Adı Verilir.
Yukarıdaki Şemada, Type 2 Hypervisor de Dahil Olmak Üzere Bazı Uygulamaları Çalıştıran Host OS Gösterilmektedir. Type 2 Hypervisor Üzerinde Guest OS Çalıştıran İki adet VM Vardır.
Type 2 Hypervisor = Hosted Hypervisor
Type 2 Hypervisor, Data Center Ortamlarında Nadiren Kullanılır, Daha Çok Kişisel Cihazlarda Yaygındır.
Why Virtualization?
Kaynak: https://www.vmware.com/solutions/virtualization.html
- Partitioning
- Tek Bir Fiziksel Makinede Birden Fazla İşletim Sistemi Çalıştırabilir ve Sistem Kaynaklarını VM'ler Arasında Bölebilirsiniz. Böylece Donanım Kaynaklarının Yetersiz Kullanım Sorunu Büyük Oranda Çözülmüş Olur.
- Gelişmiş Kaynak Kontrolleri ile Performans Korunur.
- Isolation
- Donanım Düzeyinde Hata ve Güvenlik Yalıtımı Sağlanır.
- Encapsulation
- VM'in Tamamı Dosyalara Kaydedilir.
- Kolay Bir Şekilde VM'leri Taşıyıp Kopyalayabilirsiniz.
- Hardware Independence
- Kullandığınız Hypervisor Fiziksel Server'da Çalışabildiği Sürece Bu Hypervisor Üzerinde Ne Tür Bir VM Çalıştırdığınızın Bir Önemi Yoktur.
- Sanallaştırma Daha Az Fiziksel Server'a İhtiyaç Duyduğunuz için Sermaye Maliyetlerini Düşürür. Ayrıca Daha Az Fiziksel Server Daha Az Alan, Güç ve Soğutma Gerektiği Anlamına Geldiği için İşletme Maliyetleri de Azalır.
- VM, Kurulum için Daha Az İş Gerektirir, Bu da İşletim Maliyetlerinde Bir Başka Azalmadır.
- VM'i Yedeklilik için Birden Çok Fiziksel Server'a Dağıtmak Kolay Olduğu için Kesinti Süresi (Downtime) Azaltılabilir veya Ortadan Kaldırılabilir.
- Çeviklik ve Hız. Yeni Bir VM Eklemek, Yeni Bir Fiziksel Server Sipariş Etmekten, Gelmesini Beklemekten, Rafa Monte Etmekten, Kabloları Bağlamaktan, Yapılandırmaktan, vb. Çok Daha Hızlıdır.
Son Olarak Sanallaştırma Nedir ile Alakalı Şu Linkteki Videoyu İzlemenizi Tavsiye Ederim. Video Alt Yazısını İngilizce Seçip Otomatik Çevir Özelliğinden Türkçeyi Seçebilirsiniz.
Connection VMs to the Network
VM'ler, Hypervisor Üzerinde Çalışan Virtual Switch Aracılığıyla Birbirlerine ve Dış Ağa Bağlanır.
Hypervisor, Kullanılacak Virtual Switch Sağlar veya Alternatif Olarak Hypervisor'de Cisco Virtual Switch Çalıştırabilirsiniz (Cisco Nexus Virtual Switch).
Normal Bir Fiziksel Switch gibi vSwitch Portları, Access veya Trunk Port Olarak Çalışabilir ve VM'leri Layer 2'de Ayırmak için VLAN Kullanılabilir.
Yukarıdaki Resimde VM'lerden İkisinin VLAN 10'da ve Birinin VLAN 20'de Olduğuna Dikkat Edin (Access Port).
vSwitch Üzerindeki Portlar, Dış Ağ ile İletişim kurmak için Server'ın Fiziksel NIC'ine (Veya NIC'lerine) Bağlanır (Trunk Port).
Server'ın Fiziksel NIC'leri ile Fiziksel Switch'ler Arasındaki Bağlantıya Bakın. Yedeklilik için İki Ayrı Fiziksel Switch'e EtherChannel Oluşturmak için vPC, Virtual PortChannel Kullanabiliriz. Bu CCNA için Bilmeniz Gereken Bir Şey Değil, Sadece Data Center'larda Yaygın Olarak Kullanılıyor.
Not: Service = Servis, Hizmet.
Cloud Services
Cloud Terimini Anlatmaya Geçmeden Önce Geleneksel IT Altyapısında Hangi Durumların Olduğunu Görelim.
On-Premise
- Server'ların, Ağ Cihazlarının ve Diğer Altyapının Şirket İçinde Bulunduğu Anlamına Gelir.
- Tüm Ekipmanlar, Şirket Tarafından Satın Alınır ve Şirkete Aittir.
- Şirket; Gerekli Alan, Güç ve Soğutmadan Sorumludur.
- Şirketin Altyapı (Server, Ağ Cihazları, vb.) İhtiyacı için Alan Kiralayan Data Center Anlamına Gelir.
- PC, Wireless AP gibi Cihazlar Hala Şirketin Binasındadır, Ancak Şirket Altyapısının Çoğu Data Center'da Olacaktır.
- Data Center; Alan, Güç ve Soğutma Sağlar. Buna Ek Olarak Fiziksel Güvenlik de Sağlar.
- Altyapı, Şirketin Binasında Bulunmasa da Yine de Şirketin Sorumluluğundadır.
- Genellikle Bir Şirket, On-Premise veya On-Premise / Colocation Kombinasyonunu Kullanır.
Bulut Hizmetleri (Cloud Services), Şirket Altyapısı için Son Derece Popüler ve Büyümeye Devam Eden Bir Alternatif Sunar. Çoğu Kişi Cloud Terimini AWS (Amazon Web Services) gibi Bir Public Cloud Provider ile İlişkilendirir. Bulut Hizmetlerinin En Yaygın Kullanımı Bu Olsa da Tek Kullanım Bu Değildir.
Altyapı Sistemleri, Platform Servisleri ve Uygulama Servisleri gibi Bilgi İşlem Hizmetlerinin İnternet, Yani Uzak Lokasyondaki Servis Sağlayıcıların (Data Center) Sistemleri Üzerinde Bir Bedel Karşılığında Gerçekleştirilmesine İmkan Sağlayan Çözümler Bütününe Bulut Bilişim (Cloud Computing) Adı Verilmektedir. Daha Farklı Bir İfade ile Şirketinizin Bilgi İşlem Odası İçerisinde Çalıştırdığınız Sistemleri Uzak Lokasyondaki Servis Sağlayıcı Firmanın Cihazları Üzerinde Çalıştırmanıza İmkan Sağlayan Çözümler Bütünüdür.
- En Alt Katmanda Bilgi İşlem Cihazlarının Birbirleri ile İletişim Kurması için Kullanılan Olmazsa Olmaz Ağ Cihazları Var.
- Şirket İçerisindeki Verilerin Saklandığı Depolama Cihazları.
- İşletim Sistemlerinin Yüklendiği ve Uygulamaların Çalıştırıldığı Server Cihazları.
- Server Cihazları Üzerine Yüklenen Hypervisor, Yani Sanallaştırma.
- Sanallaştırma Katmanı Üzerindeki VM'lere Üzerine Yüklenen Windows veya Linux gibi İşletim Sistemleri.
- İşletim Sistemi Üzerinde Çalışan Bir Ara Yazılım, Yani Middleware.
- Web Server gibi Yazılımlar, Runtime.
- Tüm Bu Yazılımların İşlediği Veriler.
- Son Kullanıcının Veri Girişi Yaptığı E-Mail, CRM, Office gibi Uygulamalar.
Her Bir Kurum Kendi Bünyesi İçerisinde veya Uzak Lokasyonda Bu Sistemleri Çalıştırmakta ve Hizmet Vermektedir. Bu Sistemler Kullanılsa da Kullanılmasa da 7/24 Kesintisiz Bir Şekilde Hizmet Vermeli ve Her Daim Erişilebilir Durumda Olmalıdır.
Bilgi İşlem Odası İçerisinde Yer Alan Sistemleri Ayrı Ayrı Ele Aldığımızda Her Biri için Oldukça Yüksek Maliyet Giderlerinin Olduğu Görülmekte ve Bu Maliyet Giderleri Gün Geçtikçe Artmaktadır.
Bulut Bilişim, Beş Temel Özellik, Üç Hizmet Modeli ve Dört Dağıtım Modelinden oluşur.
Five Essential Characteristics of Cloud Computing
Bir Hizmet, Bu Özelliklerin Hepsine Sahip Değilse Genellikle Gerçek Bir Bulut Hizmeti Olarak Kabul Edilmeyecektir.
On-Demand Self-Service
- Müşteri, Servis Sağlayıcı ile Doğrudan İletişim Kurmadan Web Portalı Aracılığıyla Hizmeti Serbestçe Kullanabilir veya Hizmeti Kullanmayı Bırakabilir.
- AWS (Amazon Web Service) Üzerinde Sanal Server oluşturmak için Web Portalına Giriş Yapıp Kendiniz Oluşturabilirsiniz. AWS'deki Kimseyle Etkileşime Girmenize Gerek Yok.
Broad Network Access
- Hizmete Standart Ağ Bağlantıları (Örnek: İnternet veya Private WAN) Aracılığıyla Birçok Farklı Türde Cihazdan Erişilebilmelidir.
- AWS Web Portalına İnternet'e Bağlanan Herhangi Bir Cihaz (Bilgisayar, Akıllı Telefon, vb.) Üzerinden Erişebilirsiniz. AWS Üzerinde Sanal Server Oluşturduğunuzda Buna İnternet Üzerinden veya Diğer WAN Seçenekleri ile Bağlanabilirsiniz.
Resource Pooling
- Servis Sağlayıcı Tarafından Kaynak Havuzu Sağlanır ve Müşteri Bir Hizmet İstediğinde (Örneğin Yeni Bir VM Oluşturduğunda), Bu İsteği Yerine Getirecek Kaynaklar Paylaşılan Havuzdan Tahsis Edilir.
- AWS'nin Data Center'ları İçinde Tonlarca Depolama Alanı, CPU ve RAM İçeren Server'lar, vb. Bulunur. Bu, AWS Müşterileri Tarafından Kullanılan Paylaşılan Kaynak Havuzudur.
Rapid Elasticity
- Müşteriler, Sonsuz gibi Görünen Kaynak Kavuzundan Kullandıkları Hizmetleri Hızla Genişletebilir (Örneğin Yeni VM'ler Ekleme, Depolamayı Genişletme, vb.). Aynı Şekilde İhtiyaç Duymadıklarında Hizmetlerini Hızla Azaltabilirler.
- 100 Adet Yeni VM Eklemeniz Gerekiyorsa AWS Size 'Üzgünüz, Bunu Yapmanız için Yeterli Kaynağımız Yok' Demeyecektir. Elbette Kaynak Havuzu Sonsuz Değildir, Ancak Müşteriye Sonsuz Görünecek Kadar Büyük Olmalıdır.
Measured Service
- Servis Sağlayıcı, Müşterinin Kaynak Kullanımını Ölçer. Kaynak Kullanımı Müşteri Tarafından İzlenebilir, Kontrol Edilebilir ve Raporlanabilir. Bu, Kullanılan Hizmetin Hem Sağlayıcısı Hem de Müşterisi için Şeffaflık Sağlar.
- Müşteriler Kaynak Kullanımına göre Ücretlendirilir (Örneğin Günlük GigaBayt Depolama Başına X Dolar). Bir Müşteri, Ay Sonunda Büyük Bir Faturayla Asla Şaşırmamalıdır, Çünkü Kaynak Kullanımları Web Portalında Açıkça Görülebilir.
Three Service Models of Cloud
Software as a Service (SaaS)
Kullanıcıların İhtiyaç Duyduğu Uygulamaları Bulut Üzerinden Sağlar. Kullanıcılar İnternet Üzerinden Uygulamaya (Örneğin Web Tabanlı E-Posta) Erişirler ve Uygulamanın Üzerinde Çalıştığı Bulut Altyapısı ve Platformunu Yönetmezler. Bu Sayede Uygulamanın Kullanıcının Kendi Bilgisayarında Kurulu Olma ve Çalıştırılma Gereği Kalmamış Olur.
Microsoft'un Bulut Altyapısı Üzerinden Sağlanan Microsoft Office 365 ve Google'ın Gmail Uygulamasını İçeren G Suite, Popüler SaaS Örnekleridir.
Microsoft'tan Alınan Aşağıdaki Görüntü Daha İyi Anlamanıza Yardımcı Olabilir.
SaaS Kullandığınızda Servis Sağlayıcı Data Center'daki Ağlara, Server'lara, Server'lardaki İşletim Sistemlerine, İşletim Sistemi Üzerinde Çalışan Tüm Araçlara Kadar Her Şeyin Kontrolüne Sahiptir. Son Kullanıcı / Müşteri, Yalnızca Uygulamayı, Örneğin Servis Sağlayıcı Tarafından Sağlanan Office 365 Üzerinde Çalışan Excel'i Kullanır.
Platform as a Service (PaaS)
Bulut Üzerinden Müşterinin Kendi Uygulamasını Geliştirmek için Kullanabileceği Platform Sağlar. Müşteri; Ağ, Server'lar, İşletim Sistemi ve Depolama Dahil Olmak Üzere Temel Bulut Altyapısını Yönetmez veya Kontrol Etmez. Ancak Uygulama Geliştirme Ortamı için Yapılandırma Ayarları Üzerinde Kontrole Sahiptir.
Örnekler Arasında AWS Lambda ve Google App Engine Bulunur.
Microsoft'dan Alınan Resmin En Solundaki Hosted Applications Bölümünün PaaS Kapsamına Dahil Olmadığına Dikkat Edin.
- PaaS, Kuruluşların Altyapı Yönetimi İhtiyacını Ortadan Kaldırarak Uygulama Geliştirme, Dağıtma ve Yönetme Alanlarına Odaklanmasını Sağlar. Örnek Verecek Olursak Uygulama Geliştirici Sadece Yazılımı Kodlar ve Yazılım Kodlanması için Gerekli Veri Tabanı ve Web Sunucusu Altyapısı ile Uğraşmaz.
- PaaS Modelinde Servis Sağlayıcı Genellikle İşletim Sistemi, Programlama Dili Yürütme Ortamı, Veri Tabanı ve Web Sunucularını İçeren Bir Platform Sunar.
Infrastructure as a Service (IaaS)
Bulut Bilişimin En Temel Hizmetidir. IaaS ile Sanal Server Oluşturulup Kullanıcılara Cloud Server Hizmeti Sunulmaktadır. Cloud Altyapısı ile Sanal Server Kaynakları Size Özel Olarak Tahsis Edilir. Servis Sağlayıcı; Fiziksel Data Center, Ağ, Server ve Depolama Altyapısı ile İlgilenir.
IaaS ile Esnek Altyapıya Sahip Olursunuz. Örneğin Tatil Organize Eden Web Sitelerinde Tatil Sezonlarının Başlangıcına Yakın Server Kaynak İhtiyacı Artar. Kullanılan Kaynaklar, Bulut Bilişimin Esnek Yapısından Faydalanılarak İstendiği Zaman Arttırılıp / Azaltılabilir.
Örnekler Arasında Amazon EC2 (Örnek: VM Oluşturma) ve Google Compute Engine Bulunur.
Four Deployment Models of Cloud
Çoğu Kişi Cloud Teriminin AWS, Azure ve GCP (Google Computing Services) gibi Public Cloud Provider Anlamına Geldiğini Varsayar. Public Cloud, En Yaygın Dağıtım Modelidir.
Public Cloud
Popular Public Cloud Service Providers:
- AWS (Amazon Web Service)
- Microsoft Azure
- GCP (Google Cloud Platform)
- OCI (Oracle Cloud Infrastructure)
- IBM Cloud
- Alibaba Cloud
Private Cloud
- Private Cloud, Genellikle Büyük İşletmeler veya Devlet Kuruluşları Tarafından Kullanılır. Sunulan Hizmetler, Public Cloud (SaaS, PaaS, IaaS) ile Aynıdır, Ancak Altyapı Tek Bir Kuruluş için Ayrılmıştır.
- Private Cloud, Tesis İçinde veya Dışında (On-Premise / Off-Premise) Olabilir. Birçok Kişi Cloud ve On-Premise Teriminin İki Farklı Şey Olduğunu Varsayıyor, Ancak Durum Her Zaman Böyle Değil.
- Private Cloud Yalnızca Tek Bir Kuruluş Tarafından Kullanılmasına Rağmen Üçüncü Bir Tarafa Ait Olabilir. Örneğin AWS, American DoD (ABD Savunma Bakanlığı) için Private Cloud Hizmetleri Sağlar. Altyapı Amazon'a Aittir, Ancak Savunma Bakanlığı Tarafından Kullanılmak Üzere Ayrılmıştır.
Community Cloud
- En Az Kullanılan Bulut Dağıtım Modelidir.
- Private Cloud'a Benzer, Ancak Altyapı Birden Fazla Kuruluş Tarafından Kullanılmak Üzere Ayrılmıştır. Şirket İçinde veya Dışında Olabilir.
Hybrid Cloud
- Temelde Önceki Üç Dağıtım Modelinin Birleşimidir. Örneğin Kaynak Kısıtlamaları Nedeniyle Gerektiğinde Public Cloud Kullanabilen Private Cloud.
Cloud Services Özet
Benefits of Cloud Computing
- Cost
- Donanım ve Yazılım Satın Alma, Data Center Kurma gibi Sermaya Giderleri (CapEx (Capital Expenses)) Azaltılır veya Ortadan Kaldırılır.
- OpEx (Operation Expenses), Tek Seferlik Büyük Maliyetler Yerine, Düzenli Küçük Maliyetler Anlamına Gelir. Cloud, Pek Çok Şirket için Duruma Bağlı Olarak Değişse de Genel Bir Maliyet Düşüşü Sağlar.
- CapEx: Yatırım / Sermaye Harcamaları.
- OpEx: İşletme Harcamaları (Operasyonel Harcamalar).
- Global Scale
- Bulut Hizmetlerinin Küresel Olarak Hızlı Bir Şekilde Ölçeklendirilmesi Çok Kolaydır. Hizmetler, Müşterilere Yakın Bir Coğrafi Konumda Kurulabilir ve Müşterilere Sunulabilir.
- Örneğin AWS Üzerinde Sanal Server Oluşturduğunuzda Daha İyi Hizmet Sağlayabilecek Ülke veya Bölge Seçebilirsiniz.
- Speed / Agility
- Bulut Hizmetleri Hız ve Çeviklik Sunar. Hizmetler Talep Üzerine Sağlanır ve Çok Miktarda Kaynak Dakikalar İçinde Tedarik Edilebilir.
- Productivity
- Bulut Hizmetleri; Fiziksel Server Temini, Rafa Yerleştirme, Kablolama, İşletim Sistemlerinin Kurulumu ve Güncellenmesi gibi Birçok Zaman Alıcı Göreve Duyulan İhtiyacı Ortadan Kaldırır ve Maliyetlerin Düşmesini de Sağlar.
- Reliability
- Bulut Hizmetleri, Kolayca Yedekleme Yapılmasına Olanak Sağlar ve Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Desteklemek için Veriler Birden Fazla Farklı Coğrafi Konumda Kopyalanabilir. Bir Server Çökerse Sorun Değil, Çünkü Başka Bir Yerde Bir Kopyası Var.
Bir Şirket Bulut Altyapısının Avantajlarını ve Dezavantajlarını Tartmalı ve Bilinçli Bir Karar Vermelidir.
Connecting to Cloud Resources
Şirket Ağını Public Cloud Üzerindeki Kaynaklara Nasıl Bağlayabileceğimizi Görelim.
Bir Şirketin Public Cloud'daki Kaynaklarına Bağlanmasının Birden Çok Yolu Vardır. Örneğin MPLS VPN gibi Bir Private WAN Aracılığıyla.
Başka Bir Seçenek de Sadece İnternet Üzerinden Bağlanmaktır. Bu Çok Ucuz, Esnek ve Kolay. Fakat İnternet Üzerinden Bağlanmak, Private WAN Bağlantısı Kadar Güvenli Değildir. Public Cloud'daki Kaynaklara İnternet Üzerinden Güvenli Bir Bağlantı Sağlamak için VPN Kullanılabilir.
Normal WAN Bağlantılarında olduğu gibi Her Zaman Yedekli Bağlantılar Tercih Edilmelidir. Ağda Oluşacak Bir Arıza Durumunda Tek Bir Bağlantıya Sahip Olmak İyi Bir Şey Değildir.
Quizs
Cevaplar (Sırası ile):
- a
- a
- d
- c
- d
Yorum Gönder
Yorum Gönder